Megjelent a legújabb, a 2020-2021-es négynyelvű rendi évkönyv (Anuario) | Magyar Piarista Diákszövetség

Megjelent a legújabb, a 2020-2021-es négynyelvű rendi évkönyv (Anuario)

1987 óta jelenik meg a piarista rend évkönyve (Anuario) a piarista rendfőnökség (Curia Generalis) szerkesztésében és kiadásában a rend négy hivatalos nyelvén (spanyol, olasz, angol, francia). A rend honlapján sok régebbi évkönyv megnézhető, letölthető. A színes fényképekkel illusztrált kiadvány a világ összes piarista rendtartománya életének legfontosabb, aktuális történéseit mutatja be, miközben egy adott téma köré építkezik (pl. a kalazanciusi szerzetescsalád, Szűz Mária és a piaristák, gyerekek a piarista iskolákban, öregdiákok, jubileumi év, új piarista jelenlétek stb.).

A legfrissebb, 2020–2021-es évről szóló kiadványban a generális atya bevezetője utáni rész (21–115. oldal) azt szeretné bemutatni, hogy miként tudtunk szembenézni a koronavírus-járvánnyal, milyen kreatív megoldások születtek, milyen élet fakadt járvány által kiváltott sötétségből.

A Magyarországról szóló rész képekkel angolul a 44–45. oldalon található (képek nélkül a szöveg olaszul a 75., spanyolul a 84., franciául a 107. oldalon). Az alábbiakban magyarul is olvasható a kötetben megjelent szöveg:

A digitális távoktatásra történő másodszori átállás a nehézségek ellenére gyümölcsöket is hozott. Kreativitásra, rugalmasságra és együttműködésre hívtak minket az idei év nehézségei. Talán a lényegre is jobban tudtunk fókuszálni, tudatosabban reflektáltunk arra, hogy céljaink és módszereink, szokásaink összhangban vannak-e egymással. Tovább fejlődtünk az online módszerekben, a csoportvezetés és az oktatás területén. Hatékonyabb közös digitális felületek jöttek létre. Online módon több előadót, vendéget tudtunk meghívni gyűléseinkre, megbeszéléseinkre, de gyakoribbá vált a tapasztalatcsere is közöttünk. Nagyon fontos volt tartományunk számára az online konferencia a kísérésről és a digitális oktatásról.

Sok kreatív megoldást tanultunk a fiataloktól is, gyakran ők segítettek nekünk. A beszélgetés, az egymáshoz fordulás felértékelődött. Bátrabban keressük egymást online módon is, de még jobban értékeljük a fizikai találkozásokat. Mivel a szabad ég alatt csoportos tevékenységeket is lehetett folytatni, felfedeztük újra a természet egészséges közegét, a játékok közösség- és személyiségformáló erejét.

Az online segítő, kísérő szolgálatokon keresztül tudatosabban igyekszünk megerősíteni a személyes törődést a ránk bízottakkal.

A képek leírása:

01 A Piarista Testvériség lelkigyakorlata

02 A vitorlástábor vitorlabontó ünnepsége

03 Az Emmausz piarista evangéliumos könyv kampányvideójának forgatása Beer Miklós nyugalmazott váci püspökkel

04 Rendkívüli igazgatói értekezlet

05 Szakál Ádám tartományfőnök beiktatása

06 Szegedi túra

07 Szegedi vízitúra (9. b)

08 Tartományfőnöki látogatás Kecskeméten

09 Tartományfőnöki látogatás Mosonmagyaróváron

10 Tartományfőnöki látogatás Nagykanizsán

11 Tartományfőnöki látogatás Vácott

12 Trastevere-képzés

 

A kötet végén (117–143. old.) a rend életének néhány fontosabb eseményéről találunk tájékoztatást, sorrendben a következőkről:

2020. október: Nemzetközi piarista találkozó a globális nevelési egyezményről

2020. október: A piarista szinódus kontinentális találkozói

2020. november A piarista rend elindítja a Panorama Calasanz blogot.

2021. január: Red Pastoral Juvenil, az ifjúságpasztorációs folyóirat új szakasza

2021. január: A piaristák megtelepedése Guatemalában

2021. február: Ferenc pápa fogadta a generális atyát, megkapta Kalazanci Szent József összes műveinek spanyol kiadását

2021. május: A kalazanciusi karizma népszerűsítése: új iroda létesült a Generalátuson Kalazanciusi identitás és karizma néven.

2021. június: Az egész rendben gyűjtést rendeztünk a venezuelai piarista intézmények megsegítésére

 

CsatolmányMéret
PDF ikon anuario_scolopi_2020-21.pdf13.72 MB