Megemlékezés a szegedi Piarista Gimnázium pap tanárainak elhurcolásáról | Magyar Piarista Diákszövetség

Megemlékezés a szegedi Piarista Gimnázium pap tanárainak elhurcolásáról

Megemlékezés a szegedi Piarista Gimnázium pap tanárainak elhurcolásáról

67 éve, 1950. június 9-én hajnali fél 4 órakor az akkori ÁVH emberei teherautókon érkezve körülvették, lerohanták és őrizetbe vették a szegedi Piarista Gimnázium pap tanárait. Hajszálon múlt, hogy az akkor a ma 96 éves rendházi szabómestert, egyben portás is áldozatul essen. Piciny gyermekük volt. Ez volt a szerencséjük.

A rendházban a következő paptanárok voltak a lakónyilvántartó szerint: Végh Árpád, Barta István, Hantos Lőrinc, Kiss Márton, Kiss István, Szalai József, Tárkányi Ferenc, Révai József (cserkészvezető), Csonka Mihály, Halász József, Lénárd Ödön, Jochs József (cserkészvezető), Kolos István, Tiborc Lajos, Kartal József, Kovács Mihály, Szűcs Lajos, Kozák István, Greff Géza, Sörlei Zsigmond + 4 ismeretlen nővér, és Sík Sándor (cserkészvezető), aki éppen nem tartózkodott az épületben, egy-két társával együtt.

Az ÁVH-sok még egy hétig az épületben tartózkodtak, az értékes dolgoknak nyoma veszett, elvitték, míg a papok kis, 3-4 kilós szükségcsomagot vihettek magukkal. Sorsukról semmit sem lehet tudni.

Jó lenne, ha emléküket egy emléktáblán megörökíthetnék az utókor számára. Jelenleg  a Szegedi Tudományegyetem  Természettudományi és  Informatikai Kara, Bolyai Intézet, van az épületben, Szeged, Tisza Lajos krt. 84. (akkor 80. volt).                                       

Szeged, 2017. szeptember 26. kedd

Id. Gulyás Jenő

Címkék: