MPDSZ emlékek - Visszaemlékezések

MPDSZ emlékek - Visszaemlékezések

Kánya József visszaemlékezése

Kánya József visszaemlékezése

 

Két élményről szeretnék referálni:

 

Cserkész őrsvezető voltam. Parancsnokunk a „kis Senye” úr volt. A háborúnak már vége volt. 1946 vagy 1947 nyarán a piaristák szárszói üdülőjében „kis Senye” úr vezetése alatt táboroztunk csapatunkkal. Senye úr meg akarta látogatni szüleit, kiknek a Balaton északi oldalán, Aszófő és Örvényes között volt birtokuk és szőlőhegyük. Senye úr meghívta őrsömet, hogy menjünk vele látogatóba. Örsöm 14-15 harmadikos diákokból állt. A csapat többsége Szárszón maradt.

Hamvai László: Késői pár-beszéd egy öregdiákkal

Hamvai László: Késői pár-beszéd egy öregdiákkal… Vagy: Gondolatváltás a piaristák Szellemével

 

Helyszín: egy erőmű gépház-csarnoka (zaj:90 dB, hőmérséklet: 35-40 fok )

Szereplők: az iskola Szelleme (SZ),

                 egy öregdiák/én    (D)

 

Megemlékezés a szegedi Piarista Gimnázium pap tanárainak elhurcolásáról

Megemlékezés a szegedi Piarista Gimnázium pap tanárainak elhurcolásáról

67 éve, 1950. június 9-én hajnali fél 4 órakor az akkori ÁVH emberei teherautókon érkezve körülvették, lerohanták és őrizetbe vették a szegedi Piarista Gimnázium pap tanárait. Hajszálon múlt, hogy az akkor a ma 96 éves rendházi szabómestert, egyben portás is áldozatul essen. Piciny gyermekük volt. Ez volt a szerencséjük.

Gyorgyovics Miklós: Két piarista arcél

Középiskolás koromban a piaristáknál jó ideig Pogány János tanított matematikára. Alacsony ember volt, tele agilitással, aktivitással. Órái szigorú időbeosztást követtek. Sokan feleltünk egy-egy óráján. Becsengetés után azonnal bent termett. Üdvözlés után egy valaki előre vitte elkészített házi feladatát, s felírta a táblára, hogy mire jutott otthon. Míg emez a táblára rótta a számokat, addig másikunk felelt, két további jelölt pedig a kiürített első padokban húszperces röpdolgozatot készített (Laricsevet írt). Utána jött az új anyag leadása.

Bankós Gy: Emlékezés Szemenyei László Tanár Úrra

Lassan a 60. érettségi találkozóra készülve az ember visszatekint a fiatalságára. Értékeli az elmúlt évtizedek történéseit, mérlegeli cselekedeteit, a sorsát meghatározó döntéseinek helyességét. Az eltelt idő távlatából nem egyszer megállapítható, hogy tévedett, rosszul reagált bizonyos helyzetekben.