Meghívó a 17. Piarista Szalon rendezvényére | Magyar Piarista Diákszövetség

Meghívó a 17. Piarista Szalon rendezvényére

2023. december 14-én, 17.30 órakor

Helyszín: a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola Díszterme

(1052 Budapest, Piarista köz 1. 2. emelet)
ANTALL JÓZSEF POLITIKAI ÖRÖKSÉGE A 21. SZÁZADBAN
TISZTELGÉS A NÉHAI MINISZTERELNÖK EMLÉKE ELŐTT – 4. rész

2018-ban három alkalommal, áprilisban, júniusban és decemberben találkoztunk, hogy Dér András „Az ismeretlen Antall József” c. dokumentumfilm-sorozatára építve felidézzük a néhai miniszterelnök emberi és politikusi alakját, számba vegyük erkölcsi és politikai örökségét. Akkoriban a harmadik rész („Az 1315 nap néhány perce” – Antall József portréfilm) vetítése után azzal búcsúztunk, hogy ez volt a sorozatunk utolsó összejövetele. Most mégis két nappal a Miniszterelnök úr 30. halálévfordulója után, meglepetésként egy különleges ajándékot szeretnénk átnyújtani a Piarista Szalon hűséges résztvevőinek. Létezik ugyanis a filmsorozatnak egy negyedik része is, amelyet az alkotó Dér András pénzügyi támogatás híján nem tudott készre befejezni. Úgy tűnt, hogy ez az alkotás örökre dobozba zárva marad. Ezen a napon mégis, csak itt és csak most levetítünk ebből a részből Dér András összeállítása alapján annyit, amennyi a nagy összefüggések megbontása nélkül lehetséges, abban az állapotban, ahogy a film munkálatai megszakadtak.

Érezzük át a pillanat nagyszerűségét. Úgy, ahogy a tavalyi évben a „Blokád” című játékfilm is ezt tette: elfeledettnek hitt emlékeket hozott vissza a mélyből. Libabőrösen ültünk a mozi székébe szegezve, s átéltük újra azokat a hitelesen bemutatott drámai napokat, amelyek a mai napig meghatározó módon hatnak létezésünk politikai és erkölcsi vetületében, s amelyek ismerete nélkül nem érthetjük meg az eltelt 30 év inkább viharos és sajnos ritkábban szélcsendes időszakait.

S most itt ez a torzó filmrész. Mennyivel fog többet mondani? Tudja-e tovább mélyíteni, árnyalni Antall József alakjáról alkotott képünket? Van-e ereje változtatni a közbeszédben mind a jobb-, mind a baloldalon egyaránt az „elsikkasztott rendszerváltoztatásról” sulykolt és divatossá vált képen? Nem tudjuk. De nyitott szívvel és a Miniszterelnök úr iránt érzett tisztelettel várjuk, hogy látva és hallva újból elgondolkodjunk közelmúltunk e kiemelkedően fontos időszakán és megerősítsük az emberi példamutatásba és hűségbe vetett bizalmunkat.

 

A vetítés közben korreferátumokat is hallhatunk majd a filmbeli történések résztvevőitől.
A vetítés után vendégeink is lehetőséget kapnak a látottak feletti azonnali rövid reflexióra.
Az estet agapé és kötetlen beszélgetés zárja.

 

Regisztrációt kérünk és várunk a szokásos piaristaszalon@mpdsz.piarista.hu email-címen, illetve Várgedő Tamásnál a +36 70 391 4359 telefonszámon.
Jelentkezéseket csak a terem befogadóképességének határáig (max. 120 fő) tudunk elfogadni. Ezért kérjük, hogy idejében és csak azok jelentkezzenek, akik valóban el is jönnek, illetve az esetlegesen közbejövő akadályoztatást jelezni szíveskedjenek.

 

Szeretettel:
a Piarista Szalon szervező Kollégiuma