Meghívó „Filoszoknak” a 18. Piarista Szalon rendezvényére | Magyar Piarista Diákszövetség

Meghívó „Filoszoknak” a 18. Piarista Szalon rendezvényére

2024. május 9-én, 17.30 órakor
Helyszín: a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola Dísztermében

(1052 Budapest, Piarista köz 1. 2. emelet)
Feltárulnak a Piarista Rend Magyar Tartománya Központi Könyvtárának kincsei

Ismét formát bontunk, s némi túlzással azt mondhatjuk, hogy múzeumpedagógiai együttlétre hívjuk a könyvek értő szerelmeseit. A Piarista Központi Könyvtár gazdag kincsestárából kaphatunk ízelítőt Baranya Péter könyvtárvezető szakavatott vezetésével. Nem leheletünktől homályos, ujjlenyomatunktól pecsétes üvegtárlók alatt tekinthetjük meg a legkiválóbb, legféltettebb és legérdekesebb kincseket: kódexet, ősnyomtatványt, későbbi századok ritkaságszámba menő vagy egyenesen Magyarországon unikális nyomtatott könyveit, irodalomtörténeti jelentőségű dedikációkat. Nagyméretű, súlyos vagy apró, szinte pehelysúlyú nyomdai csodákat szemlélhetünk meg a Díszterem előadói asztalán, illetve magában a Könyvtárban, amelynek muzeális terét a program részeként szintén meglátogatjuk.

Teológiai, egyháztörténeti, filozófiai, nyelvészeti, pedagógiai, természettudományi, földrajzi könyvekkel, szentíráskiadásokkal, felfedezésekről beszámoló útleírásokkal, régi térképekkel, korszakokat meghatározó irodalmi művekkel, első kiadásokkal találkozhatunk. Sőt, tanulmányozhatjuk egy visszajáró szellem perzselő kezének egy könyv fedőkötésén és első lapjain ejtett égési nyomát 1696-ból.

S közben megismerjük az egyes könyvek titkait: hogyan vándorol vagy menekül egy-egy alkotás vagy akár egy egész magánkönyvtár a történelem viharai közepette az őrzési helyek között, s közben a tulajdonjog is lassan áthagyományozódhat. „Habent sua fata libelli” – a könyveknek is megvan a maguk végzete, mondja Terentianus Maurus a 2. század végén. Izgalmas történeteket hallhatunk, amikor a véletlen vagy a könyvtáros állhatatos kutatómunkája egy nemvárt felfedezéshez vezet, és lesz az értő szakember kezében végtelen öröm és gyönyörűség forrása.

Felvillannak előttünk a könyvrestaurálás művészi és technológiai módszerei.

Tehát igyekszünk a vendégeinknek átfogó képet adni hazánknak erről a jelentős kultúrintézményéről, a benne folyó értékes munkáról.

Terentianus így folytatja: „minden könyv sorsa az olvasó felfogóképességétől függ”. Az, hogy ezek a kincsek miként hagyományozódnak át utódainknak, és ők tudják-e majd ugyanúgy megbecsülni őket, őrizni és ismét továbbadni, az a mi felelősségteljes felfogóképességünk függvénye. Tegyünk arról, hogy ebben a tekintetben is megfeleljünk az alma materünktől kapott példamutató szellemiség parancsának!

Regisztrációt kérünk és várunk a szokásos email-címen, illetve Várgedő Tamásnál a 70 391 4359 telefonszámon.

Jelentkezéseket a találkozónk természete folytán csak egy szűkebb létszám erejéig tudunk fogadni (max. 60 fő). Ezért kérjük, hogy idejében és csak azok jelentkezzenek, akik valóban el is jönnek, illetve vállalják, hogy az esetlegesen közbejövő akadályoztatást azonnal jelzik felénk.

 

Szeretettel
a Piarista Szalon szervező Kollégiuma